De Bijlmermeer is een woonwijk in Amsterdam in stadsdeel Zuidoost. In het verleden werd deze wijk gekenmerkt door hoogbouw van tien verdiepingen in een kenmerkende zeskantige honingraatstructuur en veel groen, die hier eind jaren 60 en de jaren zeventig is verrezen op het grondgebied van de in 1966 voor het grootste deel door Amsterdam geannexeerde gemeente Weesperkarspel.

Burgemeester van Hall sloeg op 13 december 1966 de eerste paal. Bijna twee jaar later, op 25 november 1968, betrokken de eerste bewoners de flat Hoogoord in de H-buurt.

De Bijlmer is onderverdeeld in een aantal buurten, die met een letter worden aangeduid. De meeste straten en flats in deze buurten hebben een naam die met deze letter begint. Dit principe is ook toegepast in de rest van Zuidoost, maar minder consequent. Ook in de nieuwe laagbouwbuurten van de Bijlmer is deze benaming soms losgelaten. De buurten zijn:

A-buurt Venserpolder-Centrum, ten westen van de Dubbelinkdreef, ten noorden van de Agatha Christiesingel en Dostojevskisingel.
B-buurt Venserpolder-Zuid, ten westen van de Dolingadreef, ten noorden van de Burgemeester Stramanweg, ten zuiden van de A-buurt.
D-buurt Bijlmer-Centrum, rond de Daalwijkdreef, ten westen van de Gooiseweg (S112)
E-buurt Bijlmer-Oost, rond de Daalwijkdreef, ten oosten van de Gooiseweg (S112)
F-buurt Bijlmer-Centrum, rond de Bijlmerdreef, ten westen van de Gooiseweg (S112)
G-buurt Bijlmer-Oost, ook wel bekend als Ganzenhoef. Rond de Bijlmerdreef, ten oosten van de Gooiseweg (S112)
H-buurt Bijlmer-Centrum, rond de Karspeldreef, ten westen van de Gooiseweg (S112)
K-buurt Bijlmer-Oost, ook wel bekend als Kraaiennest. Rond de Karspeldreef, ten oosten van de Gooiseweg (S112)

Bron: Wikipedia